Huur indexeren hoe doe je dat?

Bijna jaarlijks stijgen de huurprijzen door indexatie. Hoe kan jij hier als eigenaar mee omgaan en welke stappen kan je nemen om je hierin te laten ondersteunen? We lichten het graag toe in onderstaande blog. 

Wat is huurindexatie?

Huurindexatie is het mechanisme waardoor de huurprijs van een woning wordt aangepast om in lijn te blijven met de algemene prijsstijgingen. Door deze aanpassing blijft de koopkracht van de verhuurder behouden, terwijl de huurder niet buitensporig wordt belast door stijgende kosten. 

Wanneer je als eigenaar een schriftelijke overeenkomst hebt opgesteld kan je hoogstens één keer per jaar een indexatie doorvoeren. Let goed op dat je hiervoor geen uitsluitsel hebt staan in het huurcontract. 


Hoe beginnen aan het indexeren van de huur?

1.     Alles staat of valt met een correcte huurovereenkomst

Een goede verstandhouding tussen huurder en verhuurder begint bij  het opstellen van een goede huurovereenkomst. Zijn jullie een mondelinge overeenkomst aangegaan, dan bemoeilijkt dit het doorvoeren van een  huurindexatie. Hebben jullie een schriftelijke huurovereenkomst opgesteld, dan kan er melding gemaakt worden van toekomstige indexaties.  Door duidelijkheid te scheppen voorkom je problemen.   

2.     Wetgeving correct toepassen & indexatie bepalen 

Het indexeren van de huurprijs is een berekening op basis van de officiële indexcijfers, en formules, die door de overheid zijn vastgesteld namelijk:

 basishuurprijs x nieuwe indexcijfer / aanvangsindexcijfer

De indexatie kan maximaal één keer per jaar plaatsvinden. De nieuwe huurprijs mag ten vroegste op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst toegepast worden. 

3.     Communicatie met huurders

Bij een slechte communicatie aangaande de huurindexatie, kunnen huurders zich overvallen voelen door de verhoging en kunnen er onenigheden ontstaan tussen de huurder en de verhuurder. Goede afspraken maken goede vrienden. Het is belangrijk dat bij aanvang van het huurcontract alles goed gecommuniceerd wordt. 

De rentmeesters van Optie M regelen de huurindexering voor jou.

Zoals je hierboven kan lezen zijn er wel enkele wettelijke bepalingen waarmee er rekening gehouden dient te worden wanneer je een huurindexatie wenst uit te voeren. De rentmeesters van Optie M kunnen jou hierin ondersteunen zodat alles correct verloopt. 

1.     Legitiem contract opstellen

Optie M heeft jarenlange ervaring in de vastgoedsector. Het opstellen van een juridisch correcte huurovereenkomt behoort tot onze core business. Onze vastgoedmakelaars zorgen ervoor dat de huurindexatie correct vermeld wordt in de overeenkomst zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.  

2.     Wetgeving opvolgen & berekening van de geïndexeerde huur

Geen tijd om je bezig te houden met ingewikkelde berekeningen?  Geen nood. De rentmeesters van Optie M  controleren de laatste indexcijfers, en voeren de juiste berekeningen voor jou uit, om zo de nieuwe huurprijs te bepalen.  Uiteraard houden wij ook een oogje in het zeil zodat de indexatie op het juiste tijdstip wordt doorgevoerd en je geen inkomsten laat schieten. 

Daarnaast zijn onze rentmeesters ook op de hoogte van de meest recente regels inzake huurindexatie. Zo is sinds 1 oktober 2023 de indexering van huurwoningen zonder EPC of met een label D,E en F opnieuw toegelaten, maar volgens een aangepaste formule.  Welke formule, welke berekeningen, welke uitzonderingen? Onze rentmeesters volgen dit alles op voor jou. 

3.     Communicatie met huurders

De rentmeesters van Optie M stellen de huurder op de hoogte van de geïndexeerde huurprijs, inclusief de berekeningen en de redenen daarachter. Dit doen we schriftelijk en binnen de wettelijk vereiste termijnen voor kennisgeving van huurverhogingen.

4.     We denken in oplossingen bij Optie M 

De rentmeesters van Optie M treden ook op als tussenpersoon tussen de eigenaar en de huurder bij eventuele geschillen of vragen over de geïndexeerde huurprijs. Wij geven uitleg, onderhandelen over eventuele bezwaren van de huurder, en vinden een oplossing die aanvaardbaar is voor beide partijen.


Samenwerken met Optie M? 

Door de huurprijs jaarlijks aan te passen aan de index, blijft de huurprijs actueel en rechtvaardig voor beide partijen. De rentmeesters van Optie M hebben de juiste kennis en ervaring om de wettelijke procedures en termijnen strikt te volgen waardoor mogelijke geschillen voorkomen kunnen worden. 

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe onze diensten jou helpen bij het maximaliseren van jouw rendement, het minimaliseren van jouw zorgen en het optimaliseren van jouw vastgoedportefeuille. Optie M verlicht jouw lasten en laat jouw investeringen renderen. 

Neem contact op en maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.